ΒΡΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Βιογραφικό 

Αλέξανδρος Α. Βραδής
τέως Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά. Πτυχιούχος και Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνταξιούχος Καθηγητής του ιδίου Τμήματος από το 2017. Έχει υπηρετήσει ως Visiting Research Fellow στο Electrical & Electronic Engineering Lab του Πανεπιστημίου του Kent Αγγλίας.

Εργάστηκε ερευνητικά στο πεδίο της Φυσικής της Συμπυκνωμένης Ύλης. Η ερευνητική του εργασία αφορά κυρίως σε πειράματα σκέδασης ακτίνων Χ και νετρονίων. Για τις ανάγκες της πειραματικής του έρευνας εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλες εγκαταστάσεις (πηγές ακτίνων Χ σε Sychrotron και πηγές νετρονίων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες) στην Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και ΗΠΑ.
Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει πλήθος συμμετοχών σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια του κλάδου.

Στο Τμήμα Φυσικής έχει πολυετή συνεισφορά στην διδασκαλία μαθημάτων και Εργαστηρίων. Υπήρξε επί σειρά ετών διδάσκων του μαθήματος Φυσική Στερεάς Καταστάσεως του 6ου εξαμήνου σπουδών και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ατομικής – Πυρηνικής Φυσικής του 5ου εξαμήνου σπουδών. Για της ανάγκες της διδασκαλίας έχει συγγράψει εργαστηριακά βοηθήματα και είναι συν- συγγραφέας του βιβλίου «Εισαγωγή στη Φυσική Στερεάς Καταστάσεως».

Κατά την διάρκεια της θητείας του έχει προσφέρει διοικητικό έργο ως μέλος της ΓΣ και ως Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, ως μέλος της Συγκλήτου, της Εφορίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης καθώς και για πολλά χρόνια ως Πρόεδρος της επιτροπής του Μηχανουργείου Υποστήριξης Ερευνητικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου συνέγραψε βοηθήματα των εργαστηρίων Φυσικής και δίδαξε εισαγωγικά μαθήματα Φυσικής και Μαθηματικών στους φοιτητές της κατεύθυνσης φυσικών επιστημών.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Πάτρα Σημείο Συνάντησης» που έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις προβολής της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι μέλος του ΔΣ (Γραμματέας) του Ιδρύματος Ιωάννου και Ευτέρπης Τοπάλη.