"Το ’21 μετά το ’21". Λογοτεχνικές αναπαραστάσεις και ιστορική μνήμη

Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τοπάλη τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821 διοργανώνοντας ημερίδα με θέμα «"Το ’21 μετά το ’21".

Λογοτεχνικές αναπαραστάσεις και ιστορική μνήμη». Στην ημερίδα θα διερευνηθούν κρίσιμες όψεις της πληθωρικής και ποικίλης μνημείωσης του Αγώνα για την Ανεξαρτησία στα λογοτεχνικά κείμενα, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τη σχέση των λογοτεχνικών αναπαραστάσεων με την ιστορική μνήμη: την «προσωπογραφία» των ηρώων, τα επιμέρους γραμματειακά είδη ως πολιτισμικές συμβάσεις αφήγησης του Αγώνα, τη χρήση επίσημων και ανεπίσημων πηγών γύρω από το Εικοσιένα.

Με ποιους τρόπους η λογοτεχνία έγινε φορέας της ιστορικής μνήμης; Πώς «ξαναγράφεται» η ιστορία του Εικοσιένα από τη λογοτεχνία; Πώς επικυρώνονται ή ανατρέπονται μύθοι και στερεότυπα γύρω από τον Αγώνα; Μελετητές και ποιητές θα συναντηθούν από κοινού για να φωτίσουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τις διαδρομές της γραφής και της μνήμης γύρω από το πιο σημαντικό γεγονός του νεότερου Ελληνισμού.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα της εκδήλωσης από εδώ.